NoboNet Informatikai Kft.

E-mail: info@nobonet.hu
Cégjegyzékszám: Cg.13-09-141700
Adószám: 23008102-2-13
Képviselő: Baumann Zoltán ügyvezető
Céget bejegyző szerv: Fővárosi
Törvényszék Cégbírósága
 
Copyright 2013 © NoboNet Kft.

Cseréld le régi jelszavaidat!

Milyen gyakran változtatod a jelszavadat? Biztos vagy benne, hogy biztonságos, amit választottál? Tudod azt, hogy milyen gyakran javasolt a jelszómódosítás és hogy milyen erősségű jelszót érdemes használni? 

credit_card.png

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magán Facebook oldalakat, e-mail fiókokat hackelnek meg, internetbank belépéseket törnek fel és jutnak hozzá féltett - magánjellegű -  adatokhoz, arra jogosulatlanok. Tulajdonképpen mind addig, amíg saját bőrünkön NEM tapasztaljuk a kellemetlenséget, jellemzően nem is foglalkozunk azzal, hogy valóban mennyire egyszerűen hozzáférhető módon tárolunk olyan információkat és adatokat, amik eltulajdonítása a kellemetlenség mellet akár jelentős anyagi károkat is okozhatnak.

Gondoljunk csak bele hányféle internetes felületen - e-mail fiók, webáruház vásárlás, facebook, e-bank szoltáltatás, online számlafizetések - hozunk létre felhasználói fiókot. 

Vajon kellő körültekintéssel tesszük mindezt? 
Bizton állíthatom, hogy NEM.

Nyilvánvalóan - mint az életnek megannyi egyéb területén - vannak kivételek, akik megfelelő ismeretekkel rendelkeznek ebben a témában, és ennek megfelelően alakítják ki profiljukat, felhasználói fiókjaikat. Az emberek többsége azonban nem tulajdonít ennek jelentőséget. 

Mindennapjaink során gyakran felteszik nekünk a kérdést:
- Generáljunk jelszót a belépéshez vagy azonnal szeretne beállítani valamit?

Az esetek többségében az alábbiakat válaszokat adjuk:
"állítsuk be az 123456 (ide bármit írhattam volna) - ot, mert az mindenhova a jelszavam"... de ehhez hasonló, jellemző válaszok tömege érkezik ügyfélszolgálatokon dolgozókhoz. Pl.: "legyen a gyerekek neve" vagy "legyen a 0000, mert az a bankkártya kódom".... és még sorolhatnánk.

Fontos, hogy ilyen jellegű "kiegészítő" információkat egy-egy jelszó megadásakor lehetőleg ne hozzunk idegenek tudomására! 

NE ESSÜNK TÚLZÁSBA SE! Felesleges 20-30 karakterből álló jelszavakat használni mindennapos felhasználás esetén, de annál inkább javasolt az évente legalább 2-szer történő jelszó módosítás!
Különböző jelszógeneráló programok segítségével véletlenszerű, változó bonyolultságú jelszavakat képezhetünk (pl.: NORTON PASSWORD GENERATOR vagy RANDOM.ORG), de Magunk is kitalálhatunk változatos, mégis könnyen megjegyezhető jelszavakat.

Ha pedig attól tartotok, hogy nem tudjátok megjegyezni a jelszavakat, javasoljuk az ingyenesen (már magyar nyelven is) elérhető KEEPASS jelszókezelő programot, amit már mobil alkalmazásként is elérhetünk!

Szerencsére manapság az oldalak sok esetben figyelmeztetik a felhasználót, hogy nem megfelelő erősségű vagy hosszúságú jelszót választott, de e-bank szolgáltatások esetében például a jelszó változtatására is felszólítanak minket!

Fogadjuk meg tanácsukat és cseréljük le jelszavunkat!

biztonsagos_jelszo_nobonet.jpg

2015-05-05 08:17:00